Primaria Comunei Tarsolt

Date si fapte istorice Tarsolt

1.Dovezi istorice

La nivelul comunei Tîrșolț, în urma săpăturilor arheologice s-au descoperit mai multe obiecte, acestea aparțin epocii bronzului.

In localitatea Tîrșolț, în anul 1978, în punctul numit ,,Pădurea Fodoreanului“, în partea de N-V, dinspre Cămârzana, a fost descoperit un depozit din bronz compus din următoarele piese: două brățări de formă circulară cu capete deschise, ornamentale cu benzi de linii incizate. Depozitul se datează din perioada de sfârșit a epocii bronzului și aparține seriei de bronzuri Usiu-Domanești.

-In partea de vest a satului, pe dealuri, în anul 1967 au fost descoperite la suprafață câteva fragmente din lame de opal și un nucleu cu un singur plan de lovire.

-Pe teritoriul satului s-au mai găsit două topoare de piatră din gresie în formă de calapod, fapt ce dovedeste locuirea teritoriului comunei încă din epoca bronzului.

1.1.ATESTARE DOCUMENTARĂ

Satul Tîrșolț, reședință de comună a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1482 sub denumirea de “Terrasallutis”, denumire ce provine din limba latină ceea ce de fapt înseamnă ,,pământ liber“, de aici cu timpul vine denumirea de Tîrșolț.

1.2.DENUMIREA LOCALITĂȚILOR

Conform tradiției, numele de Tîrșolț, vine de la trei solzi care au fost aduși de vânt de pe acoperișul bisericii din Lechința, cea mai veche așezare din Oaș, atestată de documente.

Satul Aliceni, cel de-al doilea și ultimul al comunei Tîrșolț poartă numele unei mari familii care au locuit în acest sat, unde locuiesc și urmașii acestora tot sub aceea denumire, adică denumire de ,,Alec”

 

Comments are closed.